Kultura Življenja

My personal experience with AFA alga

Unatrag 20g, živeći i radeći kao terapeut, maser i učitelj tajlandske masaže i raznih terapeutskih tehnika i principa, fito terapija i nutricionizam, te filozofija zdravog i balansiranog života bila je neizostavni dio mojih istraživanja.

 

Putujući svijetom, a najčešće Azijom, doživio sam susrete sa vrlo starim i dubokim znanjima o ljekovitim biljkama, njihovoj primjeni i učincima.

 

Među njima je bilo nerijetko začuđujućih i komičnih situacija, kao npr. kada sam se sa jednom uputio sa ekspedicijom koja je istraživala i snimala film o budističkim samostanima u Tibetu.

 

U sklopu tog iscrpljujućeg, ali jedinstvenog i nezaboravnog putovanja, popeo sam se na Kailash, svetu planinu na 6500m visine, sa koje izviru 4 najveće rijeke u Indiji, a nitko se dosad, iz za sada „nepoznatih“ razloga još nije uspio popesti na sam vrh iste (cca 8000m), te ju u čitavoj Aziji smatraju za najsvetiju planinu i samim sjedištem bogova.

 

Na tom putu sam duboko u sebi želio upoznati nekog tko ima duboko razumijevanje terapuetskih vještina i iscjeljujućih svojstava ljekovitog bilja, što mi se i ostvarilo i ono što sam spoznao bilo mi je i šokantno i komično. Jedna od najljekovitijih biljaka u Tibetu, je ujedno i biljka koju kod nas smatramo kao našu domaću, a to je kadulja. U Aziji se smatra da svakodnevno konzumiranje jednog lista te čudotvorne biljke, sprječava pojavu svih bolesti i upalnih procesa, te je i ja danas preporučam svim svojim pacijentima, kao dio svakodnevnog obroka, a najčešće je preporučam stavljati u zelene sokove.

 

Tada sam uvidio i ponovo se uvjerio, da su većina ljekovitog bilja, osim što su dio naše svakodnevnice i to u svim krajevima svijeta, ujedno i vrlo dostupne i poznate u medicini naših djedova i baka.

 

No, moje osobno najdublje iskustvo sam ipak doživio sa ljekovitim biljem koje se nalazi isto tako posvuda, ali u izrazito čistim i autentičnim, nažalost ne tako lagano dostupnim eko sustavima. U sklopu te iste ekspedicije na Tibet, sam se kupao u vrlo ljekovitom također svetom jezeru, Manosarovar na 4500m visine. Tada to još nisam znao. ali i ono je bilo dom, meni danas najdraže nadopune prehrani, a to su divlje modro zelene alge ili fitoplanktoni.

 

Sudbina je htjela da svoju prvu dozu tih algi dobijem od svojeg pacijenta, koji je kod mene među ostalim bio i na tretmanu smanjenja i rješavanja ovisnosti o kockanju. On mi je velikodušno i sa ogromnim entuzijazmom ispričao njegovu dirljivu priču, u kojoj se zaljubio u djelovanje tih mikro algi, jer su ga one jedino do tada uspijevale maknuti iz takoreći autistične opsjednutosti kockanjem.

 

Poklonio mi je cijelu kutiju tih algi i zamolio me je da ih isprobam i dam mu svoje mišljenje.

 

Taj prvi dan sam na njegovo inzistiranje uzeo malo jaču dozu od 12kom, nakon što me je uvjerio da nemaju nikakvu mikro toksičnost ili mogućnost predoziranja i da ih on osobno, uz stručnu nutricionističku konzultaciju, koristi 30kom svakodnevno.

 

Otišao sam na trčanje i makar mi se na prvu činilo da ne osjećam nikakav specijalni efekt u tijelu, ono što se dogodilo me je uistinu iznenadilo. U to vrijeme sam svako jutro trčao istu relaciju i to već par godina uzastopno i uvijek se tu radilo o istom ujednačenom za mene više meditativnom ritmu, bez težnje za nekim boljim vremenom ili ikakvim napretkom u tom natjecateljskom smislu.

 

Vrijeme koje sam tog dana kad sam uzeo prvi put alge, otrčao, misleći da trčim istim standardnim ritmom, je bilo 3min manje od uobičajenog. Pomislio sam da sam vjerojatno pogriješio u mjerenju, no narednih dana također uzimajući i dalje pojačanu dozu cca 12kom algi, vrijeme trčanja se još više smanjivalo, makar mi to uistinu nije bio cilj.

 

Kako sam već imao dugogodišnje iskustvo u uzimanju raznih algi (sprirulina, chlorela…) i ostalih kvalitetnih dodataka ili „super namirnica“ i nikad nisam osjetio tako egzaktnu promjenu, zapitao sam se što se to događa u mome organizmu da tako očigledno reagira, na već prvo uzimanje tih čudotvornih algi.

 

Tada sam se sjetio mog dugogodišnjeg prijatelja Vlade (učitelja meditacije) i kako mi je on o istim tim algama pričao godinama prije, kao jednoj vrlo snažnom prirodnom preparatu, koji zbog izuzetnog djelovanja na informacijski i živčani sustav, vrlo često koriste vegetarijanci (zbog izuzetno jake količine B12), te ljudi koji prakticiraju meditaciju ili su u potrazi za novim spoznajama.

 

On mi je tada dao literaturu, koju svim potencijalnim i postojećim konzumentima toplo preporučam i voljan sam im besplatnom poslati internetom.

 

Ono što sam otkrio, istražujući sastav i porijeklo algi, mi je u potpunosti objasnilo i učinilo me jednim od najvećih zaljubljenika i zagovornika tog zeleno modrog čuda.

 

Od tada su divlje modro-zelene alge postale dio svakodnevnice moje obitelji, obavezni dio mojih tretmana i na veliko čuđenje jedan od novih “fanova“ je i moj pas Mila, koja ih također konzumira sa velikim zanosom.

 

Saša Benić – Zagreb

mob: 091/512-8841

e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

www.kulturazivljenja.hr

www.thaiyogahr.com